Σύντομο βιογραφικό
της Χριστιάννας Ασπρούλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει και εργάζεται στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Γενεύη. Αριστούχος πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (Α.Σ.Κ.Τ.). Πτυχιούχος των Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Paris 1. Σπούδασε, αρχικά, Αρχαιολογία στην Ελλάδα και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές επαγγελματικού προσανατολισμού, στον ίδιο τομέα, στο Πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2 (Αρχαιολογία του Αντικειμένου, του Κτιρίου και του Χώρου), όπως και στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paul-Valéry Montpellier 3 (ειδίκευση: Συλλογές και Μουσεία Τέχνης, Ιστορίας και Επιστημών).
Υπηρετώντας την επιστήμη της Αρχαιολογίας, έλαβε μέρος σε διεθνή ανασκαφικά προγράμματα και επιφανειακές έρευνες με το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Κέρος, Κυκλάδες), στον Υστεροελλαδικό – Mυκηναϊκό πολιτισμό στα Τζαννάτα Πόρου (Κεφαλλονιά), στην Αρχαία πόλη Ελίκη (Β. Πελοπόννησο) και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (σπήλαιο Σαρακηνού, Βοιωτία). Συνεργάστηκε, επίσης, δύο φορές με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Ν.Ελλάδας. Παρακολούθησε, επιπλέον, δύο διεθνή σεμινάρια (Summer Schools) που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πρώτον στην Άνδρο με θέμα την Ενάλια Αρχαιολογία (120 ώρες μαθημάτων) και, δεύτερον, στους Δελφούς με θέμα τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Πολιτισμική Κληρονομιά, τα Μουσεία και τον Τουρισμό (150 ώρες μαθημάτων).
Στον τομέα της Μουσειολογίας συνεργάστηκε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, Αθήνα, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς, Αθήνα, και στο εξωτερικό με το Μουσείο Biterrois στην πόλη Beziers (Montpellier, Γαλλία).
Τις Εικαστικές τέχνες έχει υπηρετήσει έως σήμερα με τη συμμετοχή της σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις αγιογραφίας (δύο με το Εργαστήριο Αγιογραφίας του Δήμου Κηφισιάς, μία με το Εργαστήριο Νωπογραφίας και Φορητών Εικόνων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και μία που διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος). Επίσης, παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση με έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2017) και την δεύτερη ατομική της με 300 έργα πουαντιγισμού και ακουαρέλας στην παρουσίαση ενός ιστορικού λευκώματος με θέμα την Ελληνική σημαία (2023). Έργα της, Βυζαντινής Τέχνης, βρίσκονται σε Ιερούς Ναούς της Ελλάδος και σε ιδιωτικές συλλογές. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει εργα κοσμικής τέχνης σε τρείς ομαδικές εκθέσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη (2022) και την Αθήνα (2023). Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.
Έχει εικονογραφήσει ένα βιβλίο με θέμα από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς και ένα Ιστορικό Επετειακό Βιβλίο - Λεύκωμα, για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, 600 σελίδων με θέμα την Ελληνική σημαία.
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.
Αυτή την περίοδο ασχολείται με την εικονογράφηση των βιβλίων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που πρόκειται να αναθεωρηθούν από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος.
Έχει αναλάβει, επίσης, τη γενική επιμέλεια ενός ψηφιακού βιβλίου για το μάθημα των Εικαστικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας (σχέδια μαθημάτων από φοιτητές/τριες της Α.Σ.Κ.Τ. στα πλαίσια του μαθήματος “Διδακτική της Τέχνης”). Τα δύο δικά της προτεινόμενα σχέδια μαθημάτων φέρουν τους τίτλους: "Ένα σεντούκι βιβλία" και "Ακολουθώντας τις Μούσες". Συνεργάστηκε, επίσης, και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη δράση
“Τέχνη και Εκπαίδευση” (2021-2023).
Είχε την τιμή και τη χαρά να σπουδάσει με υποτροφία στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris (πρόγραμμα Erasmus) το χειμερινό εξάμηνο 2019-2020 όπου, στο τέλος, παρουσίασε σε ομαδική έκθεση τρείς νωπογραφίες (εργαστήριο καθηγητού κ. Philippe Bennequin), δύο ψηφιδωτά (εργαστήριο καθηγητού κ. Fabrice Vannier)
και δύο σφυρηλατημένα από την ίδια ξίφη (εργαστήριο καθηγήτριας κας Carole Leroy) (πατήστε εδώ).
Όσον αφορά στην πτυχιακή της στην Α.Σ.Κ.Τ. παρουσίασε τέσσερα έργα με λάδια, μνημειακών διαστάσεων 5μ. x 2μ. το καθένα, με θέμα τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης: “ΓΑΙΑ, ΑΗΡ, ΠΥΡ και ΥΔΩΡ”.
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.
Back to top